Így készítsd el, akár egy barista!

Minden kávéfőző őse, a filteres, vagy úgynevezett csöpögtetős kávéfőző lényege, hogy a forró víz az üveg tölcsérbe helyezett filter papírba tett őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül a tölcsérből a kávés csészébe csöpög.

Működési elve hasonló az elektromos filteres kávéfőzőkhöz, azonban a barista az automata készüléknél sokkal inkább befolyásolhatja a kávékészítést, így egy kis odafigyeléssel a csöpögtetős kávé végeredménye sokkal aroma-gazdagabb, mint a gépi filteres kávé.

A szakszerű kávéfőzés odafigyelést igénylő munka, és ez alól nem lehet kivétel a filteres főzés sem: a kávékészítő a mozdulatai irányával, az idővel, a víz hőmérsékletével is befolyásolja a kávé minőségét, jellegét.

  • a filter papírt hajtogasd hegyesre úgy, hogy alul ne legyen vízszintesen éle, így helyezd a tölcsérbe
  • először csak magát a filtert öblíts át egy pohár forró vízzel, hogy a kávé először kioldódó ízanyagai később ne tapadjanak bele a papírba
  • csészénként 1-2 kanál kávét tegyél a filterbe
  • ajánlott a kevésbé finomra darált, jó minőségű kávéválasztás: a nagyon finom kávészemcsék ugyanis eltömíthetik a szűrőpapírt, így a kávé a kelleténél lassabban szivárog át rajta, és keserűvé válhat
  • forró, de nem lobogó vizet szabad csak az őrölt kávéra önteni, ugyanis az 92 fok fölött megég
  • először éppen csak annyi vizet csepegtess rá, hogy az egész átnedvesedjen, az ízek oldódni kezdjenek
  • fél perc áztatás után öntsd rá a kívánt mennyiségű forró vizet is lassan, körbe-körbe, hogy mindenütt kioldja az ízeket az őrleményből
  • egy csésze kávé elkészítése nagyjából 3 percig tartson
  • a lecsöpögött a kávét pedig már csak élvezned kell!

Instagram

@loftlab.hu

Error: Undefined error
DIY filteres kávéfőző

11.990 Ft